2022-03-20 09:20:30• hírek • Bede Emőke

Emberéletet követelt Szatmár megyében az égetés

Képünk illusztráció.  Forrás: DInu Birtoc polgármester
Képünk illusztráció. Forrás: DInu Birtoc polgármester

Annak ellenére, hogy a hatóságok folyamatosan arra intik a lakosságot, ne égetés révén takarítsák le a kerteket és egyéb mezőgazdasági területeket, a rossz szokást nehéz kigyomlálni, és ennek sajnos néha súlyos ára van. Amellett ugyanis, hogy az engedély nélküli égetésért több tízezer lejes bírságot szabhatnak ki az illetékesek, sajnos emberéletek is odaveszhetnek.

Dinu Birtoc, Kányaháza polgármestere közösségi oldalán számolt be arról, hogy szombaton szörnyű tragédia történt a községhez tartozó Avaslekencén. Egy 75 éves lakos égetés révén szerette volna letakarítani a háza mellett található kertet, ám vélhetően az idős férfi egyedül nem tudta kordában tartani a lángokat, melyek végül felülkerekedtek. A férfi saját kertjében égett halálra.


Nem ez volt azonban egy egyetlen ilyen eset mostanában. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, március 5-én egy 77 éves, domahidai férfi is hasonló körülmények között sérült meg. Az idős férfi a kertjét égette volna le, ám a lángok végül kicsúsztak ellenőrzése alól, és fennállt a veszélye annak is, hogy továbbterjednek a közeli épületekre. A szóban forgó személy megpróbálta egyedül eloltani a tüzet, ám eközben olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy SMURD-rohammentővel kellett kórházba szállítani.


Március első felében egyébként országszerte több mint 1400, ellenőrizetlen tűz (avar, száraz növényzet, hulladék) miatti bevetésen vettek részt a tűzoltók, az ezek által érintett területek mérete pedig megközelítőleg 5000 hektár. A tűzoltóság ismételten hangsúlyozza, hogy a növényzet égetése szigorúan tilos, a törvény be nem tartása pedig akár 50 ezer lejes bírságot is vonhat maga után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: